Vandaag werd op de Campus in Geel het volledig vernieuwde Labo Industriële chemie officieel in gebruik genomen. De facelift die het labo kreeg, werd mee mogelijk gemaakt door Janssen Pharmaceutica. Het bedrijf onderstreept daarmee het belang voor de Kempische industrie van goed opgeleide bachelors in de chemie – procestechnologie, een echt knelpuntberoep.
Het vernieuwde labo is niet alleen een meerwaarde voor het onderwijs & het onderzoek, maar ook voor de regio.
Bachelor in de Chemie – optie procestechnologie
De professionele bachelor in de chemie van Thomas More bereidt jongeren voor op een job in een laboratorium van de industrie of de overheid of ze kunnen aan de slag als operator in een groot chemisch bedrijf. Binnen de opleiding chemie is Procestechnologie de meest technisch georiënteerde afstudeerrichting.
De werkomgeving van de chemisch procestechnoloog is niet een laboratorium, maar een industriële procesomgeving. Het is een echt knelpuntberoep; werk verzekerd. Thomas More is dan ook fier dat er op het einde van dit academiejaar acht en volgend academiejaar een recordaantal van maar liefst 18 procesoperatoren afstuderen.
Vernieuwd Labo Industriële chemie
Thomas More vindt het heel belangrijk om studenten te kunnen opleiden in goed uitgeruste laboratoria. Dat vraagt heel wat dure investeringen en een duwtje in de rug uit de bedrijfswereld is dan ook welkom.
Toen Janssen Pharmaceutica een paar jaar geleden in Geel een nieuwe proeffabriek in gebruik nam, was het lot van de oude fabriek in Beerse bezegeld. Een aantal nog perfect bruikbare installaties werden vakkundig ontmanteld en geschonken aan de opleiding Chemie van Thomas More. De hogeschool en het bedrijf onderhouden al lang nauwe contacten en werken intensief samen.
Het voorbije jaar staken de docenten procestechnologie de handen uit de mouwen om de installaties in te passen in de bestaande structuur van het labo industriële chemie. Zij konden daarbij rekenen op de hulp en de expertise van collega’s uit andere opleidingen en diensten. Het vernieuwde labo is nu wellicht het best uitgeruste Labo Industriële chemie in het Vlaamse onderwijs.
Een meerwaarde voor Onderwijs & Onderzoek en voor de regio
Het Labo Industriële chemie wordt niet alleen gebruikt voor de opleiding van de studenten procestechnologie. Ook studenten uit andere opleidingen en operatoren uit de chemische industrie kunnen er gebruik van maken. Het labo biedt ook nieuwe perspectieven voor het toegepast onderzoek van de opleiding Chemie.
De onderzoekslijn “Duurzame procestechnologie” van RADIUS, een van de multidisciplinaire onderzoeksgroepen van Thomas More is gespecialiseerd in het scheiden van solventmengsels aan de hand van geavanceerde destillatietechnologie.
Verschillende chemische bedrijven maakten al gebruik van deze knowhow van Thomas More om solventen te recupereren en kosten te besparen. Ook het extraheren van biogebaseerde chemicaliën uit biomassa wordt onderzocht binnen Duurzame procestechnologie. De nieuwe reactoren in het Labo Industriële Chemie zullen daarvoor onontbeerlijk zijn.
Het vernieuwde labo is niet alleen een meerwaarde voor het onderwijs & het onderzoek, maar ook voor de regio. Hopelijk doet het nog meer studenten de weg vinden naar de professionele opleiding Bachelor in de chemie. De chemische sector heeft deze talenten nodig om de grote uitstroom aan werknemers op te vangen.
.